Descobreix aquesta calculadora de plusvàlua municipal actualitzada amb les darreres novetats normatives
La sentència del Tribunal Constitucional que ha declarat il·legal l?impost de plusvàlua municipal ha estat un tsunami per al sistema tributari espanyol. El Govern ha hagut dajustar la normativa a les noves regles de joc, ja que el sistema de càlcul vulnerava el principi de capacitat econòmica del contribuent, i ha aprovat un Reial Decret llei que estableix un nou mètode de càlcul.
Idealista/news ha preparat aquesta calculadora que recull tots els canvis normatius i que permet conèixer al contribuent el que li tocarà pagar per aquest impost d'ara endavant després de vendre, heretar o rebre en donació un immoble.
El Reial decret llei estableix dues alternatives de càlcul plusvàlua municipal:
La fórmula objectiva: en aquest cas es multiplicarà el valor cadastral del terreny amb uns coeficients nous, que es fixaran cada any. El resultat d'aplicar al valor cadastral el coeficient serà la base imposable de l'impost a què s'aplicarà el tipus impositiu d'un màxim del 30%.
La fórmula real: serà un càlcul de la diferència entre el preu de venda o traspàs i el preu de compra o adquisició de limmoble (o valor comprovat per la CCAA corresponent). Si és un immoble construït, al resultat de la diferència se li aplica el percentatge que el valor del terreny suposi sobre el valor cadastral total. El resultat serà la base imposable a què se li aplicarà el tipus impositiu del 30%.
Els ajuntaments han estat des del dia 26 d'octubre que es va dictar la sentència del Constitucional sense recaptar per aquest tribut (la recaptació anual del 2019 del qual ascendia a un total de 2.500 milions), per això la pressa d'Hisenda per tenir-lo llest com més aviat millor ia més fer-ho mitjançant un reial decret llei, cosa que permet que pugui entrar en vigor de manera immediata, una vegada publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), sense perjudici que posteriorment es pugui tramitar al Parlament com a projecte de llei subjecte a canvis .
Tot i la pressa de l'entrada en vigor d'aquest nou text legislatiu (dimarts 9 de novembre), el Govern donarà a les entitats locals sis mesos per adaptar la seva normativa al nou marc legal. Així, amb tota la informació del Reial decret llei publicat al BOE hem elaborat aquesta calculadora que dóna un preu estimat del que tocarà pagar per aquest tribut si es ven, hereta o es reben en donació un immoble.
A continuació, mostrem un vídeo on José María Salcedo, soci del despatx Àtic Jurídic, explica com es calcula la plusvàlua munic
Sigues el primer en escriure un comentari...