Les últimes dades que tenim sobre la taula ens indiquen que el ritme de les compravendes ha tornat a reiniciar-se.
A la fi de 2023 tanquem amb una caiguda de les hipoteques del 17,8% i una reducció anual de fins al 9,7% de les compravendes. En realitat això té les seves causes. La primera té a veure amb un dinamisme que s'explica per les vacances de Nadal, en les quals tot s'alenteix. Moltes persones esperen a l'inici de l'any per a reprendre les operacions. L'altra raó té a veure amb l'estabilitat de l'euríbor, que ha motivat la compra i l'endeutament hipotecari.
Fa tan sols dos anys, entre 2021 i 2022, les xifres s'incrementaven fins a dos dígits. No estàvem, per dir-ho així, en una situació normal. El dinamisme del mercat immobiliari que experimentem després de la pandèmia va ser una situació puntual, de manera que és completament lògic que després d'aquell boom de compravendes i hipoteques, ens trobem davant una caiguda que confirma que anem cap a la moderació.
El fet que existeixi una intenció marcada de compra i que ens enfrontem al llast de l'escassetat d'estoc provoca, de manera inequívoca, un desequilibro patent que no fa més que empènyer els preus a l'alça. Malgrat això, l'encariment del finançament i la inflació, que segueix sense ser domada, es fa notar en la butxaca de les famílies situades en una posició de vulnerable. Aquestes són les que han perdut amb més seguretat la capacitat per a comprar habitatge. I és, en part, un dels objectius del BCE per a frenar la inflació en el curt termini.
El preu de l'habitatge a Espanya: 1.963 €/m², nivell màxim des de 2008
D'acord amb les últimes dades proporcionades per Registradors, el preu de l'habitatge a Espanya ha aconseguit els 1.963 euros/m², de manera que ha caigut lleugerament respecte a l'any passat. D'aquesta manera, un pis de 80 m² a Espanya costa, de mitjana, 157.040 euros, quan en 2022 sortia per 157.920. No obstant això, aquesta xifra està bastant per sobre del que es pagava fa dos anys, quan el preu mitjà d'un pis d'aquestes característiques era de 148.240 euros, estant en els 1.853 €/m².
Amb aquestes dades, doncs, podem verificar que el preu mitjà per habitatge comprat s'ha reduït lleugerament, fins a un 1,1% anual en 2023. Això ha trencat la tendència alcista i no ha fet més sinó confirmar les diferències territorials, que són més que significatives. Així, Balears i Madrid continuen estant per sobre dels 300.000 euros per operació, contrastant enormement amb els preus que es paguen a Castella-la Manxa i Extremadura per un habitatge: menys de 100.000 euros per transacció.
L'evolució de les compravendes a Espanya
L'interès per comprar habitatge s'ha incrementat. Així ho indiquen les últimes dades que ha donat a conèixer l'INE quant a compravendes. Les dades de transaccions immobiliàries més recents que tenim, que són els de febrer, reflecteixen una caiguda mensual del -2,9% i, tanmateix, anoten un increment interanual del 5,8%. Això significa que per primera vegada en treces mesos, les compravendes se situen en nivells positius. I tot això molt a pesar que els tipus d'interès continuen alts i que encara existeixen dificultats d'accés al finançament.
En qualsevol cas, el mes de febrer ha tancat amb un total de 52.796 transaccions. I és, sens dubte, una bona notícia per al mercat immobiliari. No cal perdre de vista que venim de cinc llargs mesos de tipus al 4,5%, la qual cosa en principi no havia de facilitar l'accés a l'habitatge. No obstant això, si fem la comparativa ens adonarem que al febrer, com al gener, hem tornat a superar les 50.000 transaccions, alguna cosa que ja va succeir en 2023 (l'any passat), que va acabar sent el millor any per al mercat de l'habitatge des de 2007.
Les hipoteques tornen a taxes positives al febrer
Les últimes dades que ha donat a conèixer l'INE revelen que les hipoteques tornen a incrementar-se. Les dades, que són de febrer de 2024, revelen un increment mensual del 12,4% i una pujada interanual del 3,8%. Es tracta d'un increment que ha trencat amb 12 mesos de descensos encadenats i que apunta a la recuperació, gràcies a l'estabilitat que proporciona al sistema el fet que l'Euríbor hagi començat a estabilitzar-se i el Banc Central Europeu (BCE) no hagi pujat més els tipus.
I anem per les xifres: al febrer s'han signat fins a 37.232 hipoteques. En realitat, els experts ho tenen clar: estem retornant a la normalitat prèvia a la pandèmia, quan es van registrar dades anormalment elevades. Per tant, la moderació actual solo ens està portant als nivells que teníem en 2019, cosa que no significa que estiguem davant xifres negatives per a la nostra economia en general i el sector immobiliari en particular. A més, podem indicar que des de fa tres mesos estem registrant volums de més de 31.000 operacions i que l'escalada dels tipus d'interès s'ha vist paralitzada, la qual cosa també repercutirà en les ofertes que els bancs vagin a proposar als seus clients d'ara endavant.
No seria del tot lògic que ens esforcéssim a comparar les dades d'avui amb els de fa un any. Per a ser justos i objectius, hauríem de comparar les xifres de 2024 amb les de 2019, un any abans que esclatés la COVID-19. Només llavors ens adonarem que estem en nivells molt similars a aquest moment. Això ens indica que el nostre mercat immobiliari ha resistit fortament i ha demostrat, una vegada més, el seu poder resilient malgrat trobar-nos en un context molt menys favorable del que ens agradaria.
En el context actual, a més, ha emergit la figura d'aquells que tenen solvència econòmica per a fer front a una compra i prescindir d'hipoteca. Molts d'aquests compradors tenen grans coneixements del sector immobiliari i són estrangers. Són perfils que necessiten menys ajuda financera que els espanyols mitjans. No obstant això, existeix un nou demandant d'habitatge que té estalvis i vol apostar pel maó com a valor refugio, ara que ens trobem en moments d'incertesa.
Sigues el primer en escriure un comentari...