L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha definit ja el nou índex d'actualització anual dels contractes de lloguer d'habitatge, complint-se així amb un dels mandats contemplats a la Llei d'Habitatge. La nova metodologia ja s'ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) aquest 20 de desembre.
En concret, la Llei d'Habitatge establia una modificació en la Llei d'Arrendaments Urbans perquè l'INE definís, abans del 31 de desembre d'enguany, "un índex de referència per a l'actualització anual dels contractes d'arrendament d'habitatge, que es fixarà com a límit de referència, a fi d'evitar increments desproporcionats en la renda dels contractes d'arrendament", en substitució a l'IPC i als topalls establerts en els últims anys (del 2% en 2023 i del 3% en 2024).
El secretari d'Estat d'Habitatge i Agenda Urbana, David Lucas, ha destacat que el Govern compleix així amb un nou mandat de la Llei pel Dret a l'Habitatge i que el Ministeri posarà en marxa un sistema per a ajudar al fet que tots els ciutadans poden saber com s'actualitza el preu del seu lloguer.
"Una eina per a aportar més transparència i donar seguretat a amos i inquilins", ha subratllat Lucas en un comunicat.
David Lucas ha recordat que l'objectiu que va motivar la creació d'aquest nou índex en la Llei és el de "evitar increments desproporcionats en la renda" per a, en definitiva, "salvaguardar els preus dels lloguers".
Lucas ha indicat que això aplica a tots els contractes d'arrendament que hagin estat signats després de l'entrada en vigor de la Llei d'Habitatge, el 25 de maig de 2023. No obstant això, l'actualització
En relació amb l'actualització anual de la renda de lloguer, la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) estableix qu%e l'increment produït a conseqüència de l'actualització anual de la renda "no podrà excedir del resultat d'aplicar la variació percentual experimentada per l'IPC a data de cada actualització, prenent com a mes de referència per a l'actualització el que correspongui a l'últim índex que estigués publicat en la data d'actualització del contracte".
En aquest marc, l'INE ha elaborat una metodologia per a la determinació mensual de l'índex d'actualització en la qual es considera conjuntament l'IPC, la inflació subjacent i les diferències entre les taxes de creixement anual tant de l'IPC com de la inflació subjacent de cada mes, i un paràmetre, definit a proposta de la Direcció General de Política Econòmica, que guarda relació amb el creixement esperat a llarg termini d'aquest índex.
A aquestes diferències se li aplicarà un coeficient moderador definit a proposta conjunta de la Direcció General d'Habitatge i Sòl del Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana i de la Direcció General de Política Econòmica del Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa, en consideració a les circumstàncies del mercat del lloguer d'habitatge.
D'aquesta manera, amb la publicació d'aquest nou índex per part de l'INE, l'índex de referència que s'utilitzarà com a límit per a l'actualització anual dels contractes d'arrendament d'habitatge serà el mínim valor entre la taxa de variació anual de l'IPC, la taxa de variació anual de la inflació subjacent i la taxa de variació anual mitjana ajustada, elaborada segons el que es preveu en la metodologia aprovada.
D'acord amb això, l'INE publicarà mensualment l'índex de referència que s'utilitzarà com a límit per a l'actualització anual dels contractes d'arrendament d'habitatge, expressat amb dos decimals, utilitzant les últimes dades mensuals disponibles.
El retard ha generat inseguretat jurídica
El retard en la publicació ha generat inseguretat jurídica en el mercat del lloguer en els últims mesos.
Segons afirmava l'Agència Negociadora del Lloguer (ANA) el mes de setembre passat, aquest índex havia d'haver-se creat abans de l'1 de gener de 2024, com ja va alertar a la fi de l'any passat. Al no fer-se d'aquesta manera, insistia la companyia especialitzada en arrendaments, "tots els nous arrendaments que se subscrivissin a partir d'aquesta data anaven a tenir un buit important, perquè ni arrendadors ni arrendataris anaven a poder conèixer en el moment de la subscripció de l'arrendament mitjançant quins mecanismes o sistemes anaven a actualitzar les seves rendes en el futur".
Així doncs, defensava la companyia, "en tots els arrendaments d'habitatges que s'han signat en el que va d'any, ni arrendadors ni arrendataris han pogut conèixer amb anticipació si les seves actualitzacions anuals de rendes anaven a tenir limitacions o amb quin índex s'anaven actualitzar. I això ocorre perquè els actuals límits del 3% que s'estan aplicant en aquest 2024 deixen d'estar en vigor en 2025".
Aquest escenari d'incertesa està tenint un impacte directe en el mercat del lloguer, provocant que els inversors estiguin buscant alternatives "més segures que el lloguer, on puguin conèixer a compte les regles per les quals regularan les seves inversions". I també està afectant els propietaris, ja siguin estalviadors o grans tenidors; i a promotors i inversors d'habitatges destinats al lloguer, que no disposen de dades suficients "per a fer anàlisis financeres completes i calcular la rendibilitat de les seves inversions".
Sigues el primer en escriure un comentari...