Les operacions baixen un 32,4% respecte al juliol de 2019, però van créixer un 20% respecte al juny
El primer mes complet sense estat d'alarma per la pandèmia de coronavirus va portar amb si una de freda i una de calenta. D'una banda, les vendes van créixer al juliol un 20% respecte a el mes anterior, el que confirma una reactivació de mercat després del confinament. Però al seu torn, la xifra d'operacions, 32.654, és un 32,4% inferior a la registrada al juliol de 2019, en el que constitueix la cinquena caiguda interanual consecutiva, la quarta superior a l'30%.
La xifra de compravendes és la més gran registrada des del passat mes de març, quan va començar l'estat d'alarma i el confinament per la pandèmia de covid-19 i suposa un 20% d'augment respecte a el mes de juny. És la major taxa d'augment mensual en cinc anys, segons les dades de l'INE, si bé és cert que la restricció d'activitats a causa de la pandèmia està trastocant tots els indicadors econòmics amb xifres mai vistes. De fet, en termes interanuals el mercat immobiliari va marcar un enorme retrocés de l'32,4%, després de les caigudes de març (18,6%), abril (39,2%), maig (53,7%) i juny (34 , 3%). Així, en el que va d'any s'han venut un 26% menys d'habitatges que en el mateix període de l'any passat.
Per tipus d'immobles, les operacions sobre habitatges usats van caure un 34,9%, fins a 25.887, mentre que les compravendes d'habitatges nous van baixar un 21,2% sobre el mateix mes de l'any anterior, fins a 6.767. Per comunitats, les operacions van disminuir en totes les regions, excepte al País Basc, on van augmentar un 14,7% respecte al juliol de l'any anterior. Els majors descensos es van registrar a les Canàries (54,8%); Balears (42,9%); Comunitat de Madrid (41,1%) o Catalunya (36,5%). En valors absoluts, Andalusia va ser la regió que més operacions sobre habitatges va realitzar al juliol, amb 6.620, seguida de Catalunya (5.032), Comunitat Valenciana (4.676) i Madrid (3.890).
Fort desperar
Segons alguns experts consultats per EFE, les dades reflecteixen que el mercat s'ha reactivat "amb força" i que les pròximes estadístiques mostraran increments mensuals significatius, tot i que encara per sota de les dades prepandemia. A més, atribueixen el descens de juliol en bona part a la caiguda de la inversió estrangera davant les restriccions de mobilitat imposades per diferents països cap a Espanya.
"Al juny i ara al juliol, el mercat s'ha reactivat amb força després de l'confinament, ja que bona part de les transaccions realitzades han estat marcades pel període d'inactivitat previ", assenyala el coordinador general de la Federació Nacional d'Agències Immobiliàries ( FAI), José María Alfaro. En la seva opinió, a poc a poc el mercat recuperarà la tendència cap a l'estabilització dels preus i lleugera baixada de les transaccions que ja s'observava a principis de 2020.
Per a la directora de Comunicació de Fotocasa, Anaïs López, la dada mensual de compravendes indica que la demanda s'ha "despertat amb força després de l'confinament". Després del període d'ajust que es va viure després de l'entrada en vigor, el juliol de 2019, de la llei Hipotecària, el mercat havia agafat ritme al febrer, per frenar al març, per la pandèmia. Després del confinament, segons el parer de López, el despertar de la demanda ha estat "molt ràpid" i hi ha "moltes ganes de canviar d'habitatge", el que "podria indicar que la recuperació en aquest sector pot ser més ràpida del que s'esperava" .
També el portaveu d'Idealista, Francisco Iñareta, ha dit que les dades confirmen que el mercat va començar a recuperar el seu pols una vegada que es va iniciar la desescalada i que, si bé moltes operacions que es van signar en les primeres setmanes eren les ajornades pel confinament , després es van començar a realitzar compres per part de persones que van decidir canviar d'habitatge durant la tancada i d'inversors a la recerca de gangues.
El director d'Estudis de pisos.com, Ferran Font, coincideix que, si bé l'estadística de juliol és comparable a el pitjor moment posterior a la bombolla, el canvi de tendència en la comparació intermensual, que va començar al juny, "es consolida" .
Sigues el primer en escriure un comentari...