Ja han passat cinc anys des que l’euríbor a 12 mesos va fer història a l’adentrar per primera vegada en terreny negatiu. I ha arribat a l’aniversari batent récord al romper la barrera del -0,5%.
Des de febrer de 2016 s'ha mantingut estable per sota de l'0%, arrossegat per la política ultralaxa de el Banc Central Europeu (BCE), que ha deixat congelats els tipus d'interès a l'eurozona en el 0,0% per intentar impulsar l'economia i els preus a la regió, i garantir alhora l'estabilitat financera. Aquest escenari ha suposat un estalvi important per als hipotecats i una ruptura total amb el que va succeir a l'estiu del 2008, quan l'euríbor va tocar màxims a l'situar-se per sobre de l'5,3% i va disparar les quotes de les hipoteques en ple esclat de la crisi econòmica i financera.
I la gran pregunta és si l'indicador de referència per a la majoria de les hipoteques a Espanya pot mantenir-se en mínims històrics o si per contra ja ha tocat fons i està abocat a iniciar la tendència alcista. Els experts consultats per idealista / news creuen que a curt termini s'imposarà l'estabilitat i seguirem veient a l'euríbor al voltant dels nivells actuals, tot i que també alerten que la seva evolució dependrà de com de ràpida i consistent sigui la remuntada de l'economia i la inflació a l'eurozona, i de les mesures que pugui prendre en conseqüència el BCE.
Segons explica Joan Villén, responsable d'idealista / hipoteques, "donada l'enorme incertesa en què vivim per la pandèmia, resulta molt complicat predir què passarà amb l'euríbor. Tot i que és cert que l'alt nivell d'endeutament dels països exerceix una influència sobre la contenció de el preu de els diners, no podem descartar que una recuperació forta i sostinguda pogués tenir un impacte rellevant en les perspectives de l'indicador ". I és que un creixement econòmic superior a l'pronosticat podria suposar augmentar el consum i pressionar l'alça dels preus.
Per tant, recalca Villén, "és molt possible que l'euríbor es mantingui en negatiu durant 2021. Però, tot i que sembla poc probable que es dispari per sobre de l'1%, no podem descartar moviments que l'acostin a el 0% o fins i tot que entri terreny positiu, segons avanci l'any, si la recuperació a nivell europeu és forta i duradora ".
En aquesta mateixa línia, Leyre López, de l'equip de Research de l'Associació Hipotecària Espanyola (AHE), assegura que la seva previsió és que les taxes es mantinguin en els nivells actuals al llarg de 2021. "Si hi ha algun moviment, a el fil de les millors expectatives econòmiques, és possible que es dirigeixi cap a posicions menys negatives, però en tot cas seguirà en terreny negatiu a el menys en l'horitzó d'un any ", afegeix.
L'estabilitat a curt termini també és la teoria que defensa María Jesús Fernández, economista sènior de la Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas), que sosté que "encara que no és previsible que l'euríbor pugui caure molt més, podríem veure a l'indicador per sota el nivell actual "en moments puntuals.
La economista afirma que el període baixista de l'euríbor podria durar dos anys més, sempre en absència de pressions inflacionistes i fins que el BCE no albiri millors perspectives econòmiques. "Arribarà un moment en què l'organisme hagi de aixecar les mesures extraordinàries", recalca.
Fernández també afegeix un altre possible factor que podria alterar la tendència de l'euríbor: que es produeixi un augment de el risc en les operacions de préstec davant d'una possible crisi financera derivada de la crisi econòmica i sanitària actual. "Si això no passa, no hi haurà grans canvis en l'euríbor pròximament", sentencia.
D'altra banda, Gregorio Izquierdo, director general d'l'Institut d'Estudis Econòmics (IEE) recorda que "l'actual signe negatiu dels tipus d'interès reals negatius és una anomalia", encara que això no vol dir que no pugui prolongar-se en el temps. Sobretot, a curt termini i donada "la persistència de les ultraexpansives polítiques monetàries dels bancs centrals".
L'equip d'anàlisi de Bankinter també creu que, de moment, l'euríbor es mantindrà en negatiu. Els seus càlculs apunten que el 2021 es mourà al voltant de l'-0,45% i que el 2022 es quedarà al voltant de l'0,42%. Unes xifres que estan en línia amb la previsió de recuperació de l'eurozona de l'cop econòmic que ha suposat el coronavirus.
"La perspectiva de vacunacions massives al llarg de 2021 manté l'escenari de recuperació de l'potencial de creixement a llarg termini de l'economia a final de l'any. El ritme de desplegament de vacunes i de les ajudes fiscals, en concret el Fons de Recuperació Europeu que mobilitzarà 750.000 milions a partir d'estiu / tardor, seran claus per determinar el ritme d'una recuperació que serà asimètrica per països i sectors. I que no serà completa (recuperació nivells precovid) fins a finals de 2022 ", asseguren els analistes de l'entitat financera.
La inflació, a l'aguait
Manuel Romera, director de el sector financer en IE Business School, opina que en l'escenari actual és molt complicat saber si l'euríbor va en negatiu o si pujarà. Però el que té clar és que els últims dades sobre la inflació estan generant dubtes en el mercat. Y alerta del peligro de que suban els preus sense creixement.
“Hay dos tipos de inflación. La bona, que és la que es produeix quan l’economia creix, suben els salaris, es consumeixen més i suben els preus; i la mala, que també es coneix com a estaflació, que és quan hi ha inflació i es va parar a la vegada. Y es ahí donde nos encontramos ahora mismo. Hay una liquidez excesiva (es decir, mucho dinero en circulación) y poca confiança, el que es pot traduir en una inflació sense creixement. Si a més tenim en compte el que està crecient la deuda pública (la d’Espanya s’ha multiplicat per quatre vegades en poc més d’una decada, fins a quedar-se ara en el 120% del PIB), no hauríem de veure un euríbor estable ”.
Romera insisteix en els bancs centrals que han acumulat molta deuda pública en els seus balanços en els últims anys, independentment de les mesures que han pres per minimitzar el gol de la crisi del covid, el que, afirma, va generar inflació. Ahora bien, el economista recalca que, dada la incertidumbre actual, el que no està clar és si aquest escenari pot ser inminent.
Repasant els últims dades de l’oficina d’estadístiques comunitàries Eurostat va descobrir que la inflació a l’eurozona va escalar fins a un 0,9% en taxa anual, des del -0,3% de desembre i per encima del que va esperar el consens de Reuters. En el cas de la inflació subyacente (que deixa fora per exemple els preus de l’energia o els aliments, per ser molt volàtils) també es produeix la mateixa subida, al passar del 0,2% al 1,4% en el primer mes del any. En aquest cas, es tracta de la xifra més alta des del 2015 i és precisament el que més té en compte el BCE a l’hora de dissenyar la seva política monetària.
Gravem que una de les principals prioritats del guardià de l’euro es manté la inflació en un nivell cercano per baix del 2%, per al que s’apoya en les subidas dels tipus d’interès. Es dir, abans d’un possible repunt inesperat de la inflació, i sempre que no es trateixi una data puntual, el BCE consideraria una subida del preu del diner per frenar l’escalada dels preus, el que tindria un efecte d’arrastre per l’euríbor.
De moment, les previsions situen la inflació a l'eurozona per encima del 1% el 2021 (Funcas, per exemple, estima una taxa mitjana anual del 1,5% i una taxa interanual del 2,2% al desembre), mentre a EUA també es produeix un escenari similar. Una de les darreres previsions és la de la Universitat de Michigan, es va disparar fins al 3,3%, la cota més alta des de l’estiu de 2014.
Sigues el primer en escriure un comentari...