El Govern vol "blindar" l'habitatge públic perquè no es pugui vendre mai a preus de mercat lliure. Així de clar ho ha deixat la Ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, durant la seva compareixença al Congrés dels Diputats en què es defensa de les crítiques de l'oposició que exigeixen una acció més gran per baixar els preus del lloguer i després una onada de protestes als carrers.
La titular d'Habitatge ha ressaltat que s'ha de "aprendre dels errors del passat" i per això "entenem que és necessari blindar el parc d'habitatge, sòls públics i els esforços que fem perquè serveixin a l'interès general de la població per sempre".
En aquest sentit, ha assenyalat cap a les comunitats "que tenen molt a dir" i espera que hi hagi un acord unànime amb elles, si bé ha subratllat que el Govern té "altres instruments per a fer-lo viable". D'aquesta manera, insisteixen a perpetuar l'habitatge públic fent al·lusió a altres fórmules després que el Tribunal Constitucional ja hagi sentenciat que la regulació d'habitatge protegit pertany a les comunitats autònomes, i no a l'Administració Central.
Així, Rodríguez ha aclarit que esgotaran " tot el marge d'actuació que ens atorga l'ordenament jurídic, per a aconseguir l'objectiu de garantir el dret a un habitatge digne i assequible".
Rodríguez reconeix que la construcció d'habitatge per a la venda de VPO va ser un "ascensor social i econòmic per a més de 2,5 milions d'espanyols", i per a aquestes famílies "no va ser un fracàs", però cal "veure l'altra cara d'aquesta moneda, que és la desqualificació d'aquests habitatges, que fa que avui dia no puguem comptar amb els esforços que es van fer en el passat per a aixecar aquests habitatges".
En aquest context, Rodríguez aposta per construir un parc d'habitatge social mitjançant col·laboració públic-privada "protegint aquests habitatges perquè els drets de superfície de les mateixes sempre reverteixin en el Govern" o les diferents administracions propietàries del sòl.
La ministra d'Habitatge també ha aprofitat per a criticar la "inacció" del Govern de l'expresident Mariano Rajoy, ja que després de la crisi es va optar "per no fer res". "Es van deixar de construir habitatges públics a Espanya des de l'any 2012 i aquest dèficit també l'estem pagant ara".
Dotació "històrica" per a l'habitatge
Rodríguez ha recalcat que el Govern del president Pedro Sánchez ha posat l'habitatge com una prioritat i per això es "ha mobilitzat el major volum d'inversió de la història d'aquest país amb 20.400 milions d'euros destinats a polítiques d'habitatge".
En aquesta línia ha posat com a exemple al President de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, amb "una dotació de 4.400 milions d'euros per a la política d'habitatge només a Catalunya".
La ministra d'Habitatge ha qualificat el problema de l'habitatge a Espanya com una "emergència social". "Som conscients que s'estan vivint situacions veritablement dramàtiques i per això ens hem proposat acabar amb aquest problema per sempre fent canvis estructurals", ha destacat Rodríguez.
"Som conscients que moltes mesures en marxa no donaran efectes de manera immediata però si ajudaran a futur. Estem establint les bases les bases per a donar resposta estructural a aquest problema".
Mesures fiscals
En conte a les mesures que el Govern ja ha posat en marxa, Rodríguez ha destacat la part fiscal per la qual es bonifica als propietaris que lloguin els seus habitatges a preus més econòmics o les deduccions per a la rehabilitació d'habitatge, "amb les quals els espanyols s'han estalviat 300 milions d'euros abaratint les seves factures elèctriques".
Així mateix ha recordat que el Govern ha possibilitat als Ajuntaments que puguin gravar l'habitatge buit i s'ha preguntat quants l'estan fent.
Sigues el primer en escriure un comentari...