El Consell de Govern es reuneix aquest 17 d'abril i s'espera una reducció de 25 punts bàsics davant de la incertesa aranzelària
El mercat es prepara per a una nova rebaixa dels tipus d'interès en l'eurozona. Segons els analistes, el Banc Central Europeu (BCE) anunciarà en la seva reunió d'aquest dijous altre retallada de 25 punts bàsics dels tipus d'interès en un context marcat per la incertesa per a les perspectives econòmiques a causa dels aranzels anunciats pels EUA a principis d'abril.
Si es compleix el guió previst i el Eurobanco escomet una nova baixada del preu del diner, el tipus d'interès de la facilitat de dipòsit (la taxa rectora actual) passaria a situar-se en el 2,25%, mentre que l'aplicat a les operacions de refinançament baixaria al 2,40% i el de la facilitat de préstec al 2,65%. Seria la setena baixada des d'el mes de juny passat i la sisena consecutiva.
"Esperem que el Consell de Govern del BCE retalli els tipus d'interès en 25 punts bàsics en la reunió d'abril, i que la taxa de la facilitat de dipòsit s'estabilitzi en el 1,75% al juliol o setembre, comenta Shaan Raithatha, CFA, economista sènior de Vanguard Group, per a qui "la necessitat d'una política monetària més flexible en comparació amb març és clara".
En aquest sentit, Ignacio Lena, analista de A&G Global Investors, considera que els debats que van sorgir en la reunió de març sobre una possible pausa en les baixades de tipus "semblen haver-se dissipat" després de les recents tensions comercials globals derivades de les polítiques aranzelàries de l'Administració Trump, que eleven els riscos a la baixa per al creixement mundial, i, per tant, per a l'economia de l'eurozona.
De la mateixa opinió és François Rimeu, estratega sènior de Crédit Mutuel Asset Management, per a qui la previsible retallada de tipus de 25 punts bàsics respondria a la creixent preocupació del BCE per la desacceleració econòmica després de l'anunci, el passat 2 d'abril, d'una agressiva pujada dels aranzels per part de Donald Trump, encara que aquestes mesures hagin estat parcialment suspeses durant 90 dies.
A més de la baixada dels tipus d'interès en un quart de punt percentual, Rubén Segura-Cayuela, economista cap de Bank of America per a Europa, anticipa que BCE acompanyarà la decisió amb una comunicació moderada sobre les perspectives, obrint la porta a tipus per sota dels neutrals, assenyalant que les previsions del juny vinent "seran les més importants", mentre manté la previsió d'una taxa de dipòsit terminal del 1,5% per a setembre.
Sobre aquesta qüestió, Shaan Raithatha, economista sènior de Vanguard Group, incorpora ara dues retallades addicionals a la previsió anterior i anticipa que, a més de la retallada de 25 punts bàsics previst per al dijous, el BCE escometi altres dues retallades, que portaran la taxa terminal al 1,75%.
Del seu costat, Peter Goves, responsable d'Anàlisi de Deute Sobirà de Mercats Desenvolupats de MFS Investment Management, assenyala que l'esperada retallada de tipus del dijous portaria el tipus d'interès oficial a l'extrem superior del rang neutral, que se situa entre 1,75% i 2,25%, encara que l'expert apunta que el preu del diner podria moure's cap a l'extrem inferior del rang neutral, si no per sota, considerant les revisions a la baixa en el creixement.
A aquesta teoria que el nou escenari comercial podria portar més descensos i més ràpids, sense descartar fins a quatre rebaixes fins a finals de 2025, se suma Frederik Ducrozet, de Pictet Wealth Management, la postura del qual, recollida recentment per Reuters, és que el BCE "ha de retallar en cada reunió, encara que només sigui per la incertesa. No hi ha indicis d'un augment de la pressió inflacionària a llarg termini".
Des de CaixaBank Research també auguren una retallada de tipus aquesta setmana. "Preveiem que el BCE baixi els tipus d'interès en 25 punts bàsics en la seva reunió d'abril, continuant amb la distensió monetària iniciada en 2024, tant per una inflació que sembla haver accelerat la seva reconducció cap al 2%, com per una activitat que continua donant mostres de feblesa en un entorn de molt elevada incertesa i nombrosos riscos. Els mercats financers assignen una probabilitat de més del 90% a aquesta reducció, si bé aquestes expectatives han fluctuat intensament amb els nombrosos esdeveniments des de l'última reunió del 6 de març. En l'actual context el més probable serà que el BCE no doni cap indicació a futur i es limiti a declarar la seva dependència de les dades econòmiques que es vagin coneixent".
En les últimes setmanes, alguns membres del Consell de Govern del BCE s'han mostrat a favor de rebaixar més els tipus d'interès. Un d'ells és François Villeroy de Galhau, governador del Banc de França, que s'ha mostrat a favor de continuar retallant el preu del diner davant l'impacte dels aranzels anunciats per Donald Trump i la inestabilitat borsària dels últims dies. El banquer ha afirmat en una entrevista amb el diari Le Monde que "encara hi ha marge per a baixar els tipus" i que l'autoritat monetària ha d'actuar de manera àgil, "perquè hem d'anar tan ràpid com estigui justificat".
L'euríbor també ha estat descomptant en les últimes setmanes un nou moviment a la baixa en els tipus d'interès de l'eurozona. De fet, l'indicador de referència per a la majoria de les hipoteques variables a Espanya registra una mitjana mensual provisional del 2,21%, un nivell molt per sota del 2,398% en el qual va acabar març.
A més de la incertesa aranzelària, la inflació continua acostant-se a l'objectiu del 2% del BCE. Segons les dades de l'oficina d'estadístiques comunitària, Eurostat, la taxa d'inflació interanual de la zona euro es va situar al març en el 2,2%, una dècima per sota de la dada del 2,3% de febrer, la qual cosa suposa la menor pujada dels preus a la regió des de novembre de l'any passat. La xifra confirma així els progressos en el procés de desinflación just abans que es conegui la decisió de política monetària del Banc Central Europeu (BCE) d'abril.
Sigues el primer en escriure un comentari...