El Govern no aconsegueix el suport del PSC a un decret que feia inviable econòmicament el lloguer de curta estada a Catalunya
La Diputació Permanent del Parlament de Catalunya ha rebutjat aquest matí convalidar el decret llei que va aprovar la Generalitat a l'abril, la vespra de l'inici de la campanya electoral, que regulava el llogar de temporada, fent-ho pràcticament inviable econòmicament a Catalunya excepte per a l'assistència a esdeveniments recreatius o culturals.
El Consell Executiu de la Generalitat va aprovar el decret el passat 24 d'abril, amb el Parlament ja dissolt, i sense negociar-ho amb el PSC o Junts per Catalunya, quan per a ERC era imprescindible el suport d'almenys un dels dos grups per a tirar-lo endavant. Els tres grups compten amb 6 membres en la Diputació, enfront d'un sol representant de cadascun dels altres grups polítics. ERC va aconseguir sumar als seus vots els dels Comuns i la CUP, insuficients, no obstant això, per a convalidar la norma, en aconseguir només l'abstenció del PSC enfront del rebuig de Junts, PP, Ciutadans i Vox.
La consellera en funcions, Ester Capella, la principal impulsora de la norma, ha criticat que tombar aquest decret “aplana el terreny a l'especulació i al frau, i allunya al Parlament de defensar l'habitatge com un dret de la ciutadania”. Mònica Sales, portaveu de Junts, va defensar en canvi que “cal regular els habitatges de temporada, però no així. I cal escoltar el sector”, va reblar.
El PSC fins a aquest mateix matí no ha anunciat el sentit del seu vot. Segons el seu portaveu, la diputada Alicia Romero, han optat per l'abstenció perquè el decret crea “inseguretat jurídica” i dissuadiria al fet que alguns propietaris posen els seus habitatges en el mercat de lloguer.
El PSC ja va retreure d'inici a ERC la seva iniciativa, que va considerar “més electoral que de govern”, en paraules del seu portaveu, Lluïsa Moret, que va recriminar als republicans que eren unes “propostes que no han estat consensuades ni debatudes en seu parlamentària”, i que la Generalitat havia llançat el seu decret malgrat que el Ministeri d'Habitatge està estudiant també regular-lo en tot l'Estat i ha començat ja els treballs amb un grup d'experts. “El pròxim Govern podrà regular-ho millor”, va assegurar Romero.
Alleujament dels professionals immobiliaris
Junts per Catalunya va assenyalar també des del primer moment que “sortir ara de manera unilateral i prendre la decisió fa olor d'electoralisme”. Però a més aquest partit s'havia mostrat contrari a abordar el problema de l'habitatge només amb regulació i el seu número tres, Josep Rull, antic conseller de Territori, va qualificar el decret de “despropòsit monumental”.
El president del PP català, Alejandro Fernández, va incidir en la mateixa idea en assenyalar que “la regulació del lloguer de temporada era un disbarat i és bo que avui el Parlament hagi rebutjat el decret del Govern”.
El resultat de la votació va ser rebut amb alleujament pels professionals immobiliaris. Xavier Vilajoana, president de la patronal catalana de promotors, APCE, i de Construmat, anava a aguditzar la falta d'habitatge en lloguer que ja pateix Catalunya. A més, al seu judici, “era un despropòsit que una norma menor catalana modifiqués una llei estatal, com la LAU”.
El decret va introduir un nou article en la llei d'Habitatge de Catalunya del 2007, que estableix que els arrendaments subscrits per motius professionals, laborals, d'estudis, per a rebre assistència mèdica o en moments de transició fins a accedir a un habitatge habitual es consideraran arrendaments ordinaris d'habitatge, amb independència de la seva durada, subjectes a la llei d'Arrendaments Urbans i en el cas de Catalunya, si estan situats en zones tensionadas, al control de rendes.
El decret regula també la renda màxima del lloguer d'habitacions, en establir que el lloguer de tots els elements de l'habitatge no podrà superar el preu màxim fixat per la llei per al lloguer de l'habitatge complet.
A Espanya no hi ha fins al moment cap regulació del lloguer per habitacions, i el de temporada està exclòs de la LAU: es regeix pel Codi Civil i es deixen les seves condicions al pacte lliure entre les parts.
La consellera de Territori, Ester Capella, va defensar la necessitat de regular aquest tipus de lloguer de tala per a tancar “els forats” de la llei espanyola d'habitatge, que ha disparat l'oferta de lloguers de temporada per a esquivar el control de rendes.
Sigues el primer en escriure un comentari...