Alts representants del sector immobiliari català han analitzat avui la situació actual del mercat de la vivenda de la ciutat de Barcelona.

Ho han fet en una taula rodona titulada ‘Com construir habitatge a Barcelona’, que ha comptat amb la participació de Carles Sala, portaveu i director Institucional de l'Àrea Jurídica dels Agents de la Propietat Immobiliària (API) de Catalunya. Sala s'ha mostrat crític amb les mesures actuals en matèria d'habitatge a la ciutat de Barcelona i ha assenyalat que "hi ha una tremenda demanda i el problema és de caràcter global". En aquest sentit, l'expert ha manifestat que "la legislació actual no afavoreix l'augment de l'oferta, sinó tot el contrari".

Sala ha conversat amb Amadeu Iglesias, arquitecte i director-gerent de l’Institut Metropolità de Promoció de Sòl i Gestió Patrimonial de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, i Xavier Vilajoana, president de l'Associació de Promotors i Constructors d'Edificis de Catalunya (APCE).

El portaveu del COAPI de Barcelona ha destacat l'alta demanda d'habitatge protegit, afirmant que "un agent immobiliari ha arribat a rebre més de 700 peticions per al lloguer d'un habitatge a Barcelona ciutat en només una hora”. Al mateix temps, ha recordat que "a Barcelona va ser totalment ineficaç la mesura de dedicar un 30% de les noves promocions a VPO" i ha exigit la modificació d'aquesta norma.

"Fan falta afrontar tres qüestions clau des del punt de vista de l'Administració: planificació a llarg termini, seguretat jurídica i pressupost suficient per a posar en marxa polítiques ambicioses per a solucionar el problema de l'habitatge", ha revelat.
Necessitat de mesures reals amb caràcter immediat
L'expert immobiliari ha advertit que "la situació empitjorarà si continuem gestionant el mercat immobiliari de la mateixa manera, especialment tenint en compte l'augment demogràfic exponencial de Catalunya".

En la mateixa taula rodona, Xavier Vilajoana, president de l'Associació de Promotors i Constructors d'Edificis de Catalunya (APCE), ha assenyalat que "la superfície de Barcelona està delimitada i la seva capacitat de creixement és molt limitada".

Vilajoana ha criticat la politització del sector, manifestant que "decidir en matèria d'habitatge és populista i gratis", i ha afegit que "es polititza aquest sector i les seves problemàtiques cada 2-3 anys, però ningú li posa solució a llarg termini".

Per part seva, Amadeu Iglesias, arquitecte i director-gerent de l'Institut Metropolità de Promoció de Sòl i Gestió Patrimonial de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, ha advocat per "un gran acord per a tirar endavant programes d'habitatge que solucionin de manera global el problema de l'habitatge".

Iglesias ha destacat la importància de la col·laboració públic-privada, assenyalant que "per a cada 1.000 habitatges públics de lloguer, si no intervenen promotors privats, l'Administració ha d'aportar 200 milions d'euros, una cosa absolutament inviable".

Els experts han coincidit en la necessitat d'abordar el problema de l'habitatge des d'una perspectiva global i a llarg termini, considerant les limitacions geogràfiques de Barcelona i la creixent demanda en les àrees metropolitanes.