També s'ha establert la creació d'un tram específic per a grans forquilles que pagaran fins al 20% d'ITP
Una de les novetats que més crida l'atenció d'economistes, constructors i experts immobiliaris és la decisió del Govern de la Generalitat de Catalunya d'augmentar l'Impost sobre Transmissions Patrimonials (ITP), amb dos nous trams impositius. Alhora, s'ha establert la creació d'un tram específic per a grans tenidors que pagaran fins al 20% de ITP i per a la transmissió d'un edifici sencer d'habitatges i l'eliminació de les bonificacions per a empreses immobiliàries en la transmissió d'habitatges.
Aquestes mesures, que es van publicar en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el passat 26 de març, entraran en vigor el pròxim 27 de juny i han de rebre el vistiplau del Parlament. Els experts asseguren que tenen un afany recaptatori, que pot acabar impulsant més el preu de l'habitatge i que podria tenir un impacte negatiu en la inversió immobiliària.
“Un augment contra el propietari”
Per a Carlos Balado, professor de OBS Business School i director de Eurocofín, aquest augment del ITP és una mesura procíclica quan les que es necessiten són anticícliques, i "és preocupant perquè posa de manifest que les administracions segueixen sense entendre el perquè de la dificultat d'accés a l'habitatge".
Belat explica que, entre les manifestacions de les institucions públiques i la realitat normativa, pressupostària i fiscal existeix una notable contradicció. “Una d'elles és la càrrega impositiva que grava l'habitatge a Espanya, que presenta tal complexitat i rellevància per a constructors, promotors, compradors, venedors, arrendadors i arrendataris que fa ineficaços les mesures perquè l'habitatge sigui accessible. Això pot veure's tant en el procés de construcció d'edificacions destinades principalment a habitatges, com després en la propietat dels immobles”.
El professor de OBS analitza que, durant la construcció, l'IVA aplicat, un impost de l'Estat, és del 10%. S'haurà d'atorgar escriptura de declaració d'obra nova, i, si és el cas, escriptura de divisió de la propietat horitzontal. “Aquestes escriptures estaran subjectes a la quota gradual de la modalitat d'Actes Jurídics Documentats (AJD) segons el tipus general previst en la Comunitat Autònoma en qüestió. En la mesura en què les obres projectades exigeixin l'obtenció d'una llicència d'obres o urbanística es reportarà l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions. Amb la suma de tots aquests impostos, el comprador final veu augmentada la inversió en el seu habitatge en un 20%, és a dir, un 4% en la fase de producció, un 4% en la fase promoció i 12% en la fase venda”. Òbviament si augmenta una càrrega impositiva ja elevada, empitjora la situació per al comprador.
En aquesta mateixa línia, Iñaki Unsain, Personal Shopper Immobiliari (PSI) de referència a Barcelona, creu que el Govern català continua fent de l'habitatge una bandera política. “Volen anar en contra dels propietaris i defensar exclusivament als seus votants. Però aquesta és absurda. Si almenys augmentessin el ITP per als grans tenidors, però ho reduïssin per als petits, tindria una mica de sentit dins de la seva política de facilitar l'accés a l'habitatge. Però mantenen el 10% per als petits tenidors i ho pugen al 20% per als grans, la qual cosa demostra que és una mesura absolutament recaptatòria”, argumenta.
Conseqüències: augment del preu de l'habitatge
Per part seva, Foment del Treball i l'Associació de Promotors i Constructors d'Edificis de Catalunya (APCE) han criticat l'anunci d'increment del gravamen de l'Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats (ITP) i adverteixen que aquestes mesures penalitzadores només faran que s'incrementi el preu de l'habitatge, ja que acabarà impactant en el client final.
“Si les Administracions realment volguessin incidir en el preu de l'habitatge només seria necessari que reduïssin aquest percentatge, encara que només fos una part. I és una mesura que poden implementar demà mateix”, assenyala Xavier Vilajoana, president de APCE.
També assenyala aquesta conseqüència Carlos Balado: “si es grava als qui poden posar habitatges a la venda, el preu final es veurà incrementat per aquest nou cost, amb el que en el cas que es poguessin obtenir més fons per a construir habitatges socials, extrem que no s'ha quantificat, la construcció d'aquests nous habitatges es veuria afectada pels preus a l'alça derivats de la nova mesura”.
El professor de OBS Business School i director de Eurocofín creu que aquest augment d'impost és una solució allunyada del nucli del problema i que complica una situació enquistada.
Iñaki Unsain també alerta que ja està constatant amb clients que la mesura pot provocar que els inversors deixin d'invertir en immobiliari. “O bé traslladaran les seves inversions a altres zones del país, o simplement invertiran en una altra mena d'actius. Si no entra diners en el sector immobiliari, qui construirà? Qui promourà? Qui generarà oferta? I el que falta és precisament oferta”, lamenta l'expert.
Quins són els nous trams del ITP a Catalunya?
L'Impost sobre Transmissions Patrimonials (ITP) i Actes Jurídics Documentals (AJD) es veurà modificat amb la introducció de dos nous trams: les transaccions per un valor de fins a 600.000 euros mantindran una taxa del 10%, aquelles que se situïn entre 600.000 i 900.000 euros es gravaran a l'11%, les compreses entre 900.000 i 1.500.000 euros tindran un gravamen del 12%, i les que superin 1.500.000 euros tributaran al 13%.
Els grans propietaris són avui dia els que posseeixen almenys cinc habitatges en àrees tensionadas o 10 en zones no tensionadas, i l'impost sobre la transmissió d'habitatges s'elevarà del 10% al 20% per a ells.
Aquesta mateixa taxa serà aplicable a la venda d'edificis complets, amb o sense divisió horitzontal, amb excepcions per a l'aplicació d'aquest 20%: si el comprador és una persona física i si l'edifici té menys de cinc habitatges, sempre que aquestes es destinin a ser residència principal del comprador i els seus familiars directes durant almenys tres anys.
Sigues el primer en escriure un comentari...