Les transaccions registren la seva major pujada de l'any després de la caiguda de març per les vacances.
La compravenda d'habitatges es va disparar al mes d'abril en registrar la major pujada en el que va d'any. Les transaccions de cases inscrites en els registres de la propietat a Espanya van augmentar un 29,7% respecte a abril de 2017, fins a sumar 42.014 unitats. Aquest accelerada remunta amb escreix un mes de març marcat per la Setmana Santa que va acabar amb la xifra més baixa de vendes de cases i pisos (39.579, un 3,1% anual menys). De fet, entre un mes i un altre (d'abril a març) la pujada en les operacions va ser d'un 6,2%, fet que suposa 26,9 punts més que la de l'any anterior, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE) . La bona dada de març supera a més els dos mesos de fort avanç de gener i febrer, en què van canviar de mans un 23% i un 16% més cases, respectivament.
Aquest any la Setmana Santa es va celebrar al març i al 2017 va caure a l'abril. Per aquest motiu totes les estadístiques econòmiques estiguin influïdes per aquest efecte estacional. No obstant això, eliminant aquest impacte, també s'observa un avenç en el sector de l'habitatge a velocitat de creuer: si es tenen en compte en conjunt les vendes de cases de març i abril, la pujada en les operacions s'eleven al 11,4 % interanual, fet que suposa una taxa 2,3 punts més que la de l'any anterior, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La bona dada d'abril, del 29,7%, supera a més els dos mesos de fort avanç que ja es van viure al gener i febrer, en què van canviar de mans un 23% i un 16% més cases, respectivament.
iframe
L'efecte vacances de Setmana Santa se salva amb nota i en el que va d'any les compravendes d'habitatges pugen ja un 15,6%. A més, "les operacions tancades en els últims 12 mesos suposen un 16,8% més que les de l'any anterior, que és la pujada més elevada des que hi ha registres (2007) però que segueix en línia amb els augments que es venien produint en els últims mesos i que confirma el bon moment que viu el sector i la tornada de la confiança dels espanyols en el mercat immobiliari ", comenta Fernando Encinar, cap d'estudis d'Idealista. Així i tot, els números del mercat de l'habitatge espanyol segueixen lluny dels registres dels mesos més pròspers del totxo, on en un sol mes es venien el doble de cases que ara (83.713 unitats al gener de 2007). "La consolidació del crèdit, la millora del context econòmic i les bones perspectives per al sector i per a l'economia en general expliquen aquesta reactivació de la demanda d'habitatge, tot i que els nivells d'activitat i de preus segueixen lluny dels màxims registrats durant el boom immobiliari ", indica Beatriz Toribio, directora d'Estudis de Fotocasa, que parla de" clars signes de recuperació ".
El 90% de les operacions que es van tancar a l'abril van ser d'habitatges lliures i el 83% de segona mà, tot i que l'INE destaca que les transaccions van augmentar per a tots els tipus de cases. Les lliures van créixer un 30,4% i les protegides un 23,3%. Les noves van pujar un 29,3% i les usades es van incrementar un 29,8% respecte a l'abril de 2017.
També totes les comunitats autònomes van registrar alces en el nombre d'operacions. Les regions que van presentar els majors increments anuals van ser la Rioja (59,1%), Múrcia (50,2%) i Castella-la Manxa (48,7%). A la meitat de la taula es van situar Madrid, amb una alça de gairebé el 30% anual, i Catalunya, on les compravendes van créixer un 22,7%. Per la seva banda, Balears (13,8%), País Basc (16,5%) i Cantàbria (17,8%) van comptabilitzar les taxes de variació anual més baixes a l'abril.
Pel que fa al nombre de finques (rústiques i urbanes) transmeses inscrites en els registres de la propietat (procedents d'escriptures públiques realitzades anteriorment) van sumar 161.444 unitats, fet que suposa un 20,8% més que en el mateix mes de 2017. Segons el INE, com en 2018 la Setmana Santa va tenir lloc al març i al 2017 va ser a l'abril, és convenient analitzar el període agregat març -abril, en què "s'observa un augment del 4,8% del nombre de finques transmeses respecte al mateix bimestre de 2017 ".
Sigues el primer en escriure un comentari...