- Apunta a un any rècord.
- Per què el sector immobiliari està lluny d'una nova bombolla.
Les compres dels immobles no residencials es disparen durant els vuit primers mesos fins a un valor de 7.061 milions d'euros, preveient un tancament de 2017 per sobre de les xifres assolides durant l'exercici anterior.
El mercat immobiliari espanyol continua com a focus d'atracció de la inversió a escala global. Així, fins agost, la inversió en actius immobiliaris terciaris (és a dir, els no residencials) va ascendir a 7.061 milions d'euros. Aquest volum és un 62% superior al registrat durant el mateix període del 2016, segons les dades de la consultora Catella. "Hi ha moltíssim interès per Espanya i, de fet, hi ha més eufòria inversora que producte disponible. Tot i així, la inversió ha crescut en tots els segments", explica Carlos López, soci de Catella.
Per tipologia d'immobles, els actius comercials han ocupat el 45% de la inversió total, amb un volum superior als 3.200 milions d'euros, un 52% més que en els vuit primera mesos de 2016. De fet, la xifra ja supera tota la registrada l'any passat, situant-se molt a prop de l'exercici rècord de 2007, quan la compra d'actius comercials va superar els 3.590 milions, assenyalen des de la constructora.
D'aquest montant, la inversió en centres comercials va suposar el 60% del total de la inversió comercial, amb 1.929 milions. Aquesta xifra s'explica gràcies al tancament de grans operacions com la compra de Xanadú, a Arroyomolinos (Madrid), pel que Intu Properties va desembossar 530 milions; o l'operació de Nueva Condomina, a Múrcia, comprat per Klépierre per 233 milions.
Interès
Els grans immobles no van ser els únics actius que varen despertar interès: els locals de carrer també. Així, fins a Agost, es van desembossar 711 milions en aquest tipus d'immobles, destacant operacions com la compra de Preciados 9, futura botiga emblema de Pull & Bear al bell mig de Madrid, per part de Generali per 98 milions. En mitjanes superfícies i supermercats, els inversors van pagar uns altres 516 milions, amb l'operació d'una cartera de nou parcs comercials, per 193 milions, per part de l'inversor Sud-africà Vukile.
En el cas de les oficines, la inversió ha crescut fins a un 46% fins a arribar als 1.512 milions. "La cartera Boston -formada per 14 edificis d'oficines repartides entre Barcelona, Madrid i València-, propietat de BBVA i adquirida per Oaktree per 180 milions ha estat la transacció més important. A Madrid, la més rellevant ha estat l'adquisició del parc empresarial Manoteras per part de Tristan Capital (103 milions), tanmateix, a Barcelona, la més destacada ha estat la compra de la Torre Agbar por Merlin Properties (142 milions)", assenyalen des de Catella.
El 2017, la compra d'hotels es va elevar fins a un 25% fins a situar-se en 1.760 milions, gràcies a operacions com la de l'Edifici España, per 272 milions, però també per les compres protagonitzades per fons internacionals com London & Regional (que va adquirir quatre hotels situats a la costa i les illes per 240 milions d'euros), Starwood y KKR.
El sector logístic tampoc ha quedat enrere pel que a l'augment de la inversió es refereix i, entre gener i agost, aquest nínxol ha crescut un 31%, fins a fer arribar un desembossament total de 575 milions. "L'augment de l'interès en aquest tipus d'actius es deu principalment al baix nivell de disponibilitat, tant a Madrid com a Barcelona, i al creixement de l'ecommerce", subratlla'n des de la consultora. En aquest tipus d'immobles, l'operació més remarcable ha sigut la venda de la cartera de GreenOak per 243 milions d'euros a P3 Logistic Park.
Si els actius comercials són l'estrella de la inversió per tipologia d'immobles, per perfil de comprador els fons internacionals segueixen sent els protagonistes indiscutibles.
Entre gener i agost, els fons van copar el 42% del volum total invertit; mentre que les empreses immobiliàries van representar el 28% del total - "una dada que mostra com han incrementat significativament la seva quota de mercat"-, mentre que les Socimis, que el 2014 i el 2015 eren els inversors més actius, en aquest exercici han reduït la seva participació fins a l'11%.
"D'altra banda, els inversors core han tornat al mercat, amb adquisicions d'immobles prime, situats entre Madrid i Barcelona. Asseguradores, family offices i altres inversors institucionals han comprat actius com oficines i locals comercials a Madrid, amb rendibilitats properes al 3%".
Tancament de l’any
L'augment del 62% de la inversió en els primers vuit mesos del 2017 respecte als de l'any anterior ha disparat les bones expectatives del tancament de l'exercici, segons els experts immobiliaris. "Mantenir un creixement de més del 60% és molt difícil, ja que és molt elevat, però sí que serà un any rècord, amb un volum proper als 10.000 milions d'euros, davant de les xifres de més de 8.500 milions d'inversió terciària del 2016", augura López.
El manteniment de les operacions d'inversió jugarà un paper rellevant en la rotació de carteres d'actius no estratègics de les Socimis, subratlla el soci de Catella, tot i que la falta de producte condicionarà el creixement. Segons explica, "en 2007, assolirem 11.500 milions d'euros d'inversió terciària, però ara hi ha escasseig d'actius, i això es pot veure en els immobles que han canviat de mans diverses vegades ràpidament".
Sigues el primer en escriure un comentari...