"Hi va haver moments l'any passat en què un terç dels habitatges a la venda a Sant Cugat procedien del lloguer", indica el director general d'Amat Immobiliaris, Guifré Homedes

Un dels efectes que ha portat amb si l'entrada en vigor de la llei d'habitatge a Espanya és, per a bé i per a mal, que els contractes de lloguer s'han allargat. Així, davant la falta d'oferta de pisos per a arrendar, la durada mitjana dels contractes de lloguer ha passat a ser de gairebé quatre anys, concretament de 3,92 anys, i la rotació o canvi d'inquilí se situa per sota del 10%, quan entre 2006 i 2021 la mitjana superava el 20%, segons dades que ha facilitat aquest dimarts la signatura Amat Immobiliaris. "La xifra de propietaris que no renoven als seus inquilins és petita, però un 53% dels quals decideixen no prorrogar els contractes al·leguen que ho fan per a posar aquest immoble a la venda", ha explicat Guifré Homedes, director general de l'empresa. La resta, ha agregat Homedes, argumenten que és per a destinar aquest pis als seus fills. "En localitats com Sant Cugat, va haver-hi moments l'any passat en què un terç dels pisos a la venda procedien del lloguer", ha indicat.
La constatació del responsable de Amat Immobiliaris, a partir de les dades recollides per la companyia al llarg de 2024, vindria a confirmar la tesi d'aquells que asseguren que molts dels immobles que han desaparegut del mercat del lloguer han passat al de compravenda, en resposta a la, segons sostenen, la inseguretat jurídica que ha provocat la llei estatal i les mesures de contenció de preus. En contra d'aquesta lectura, la Generalitat (i també el Ministeri d'Habitatge) apunta al fet que aquests pisos s'han passat, en canvi, al mercat del lloguer de temporada, un segment que urgeix regular.
Sigui com sigui, Homedes ha reiterat aquest dimarts que el mercat de lloguer ha continuat marcat per l'escassetat d'habitatges i un context molt difícil, en el qual els propietaris busquen "el millor candidat" per la "poca oferta que existeix". Aquest fet ha provocat un augment dels contractes de lloguer a estrangers, que ja representen el 59% de les signatures de nous arrendaments a Barcelona en 2024, dels quals un 44% són europeus i un 39% americans. Segons la borsa de clients d'aquesta empresa familiar, els contractes de lloguer es van reduir l'any passat en un 18% i ja acumulen un retrocés del 43% en dos anys. Els preus han disminuït, segons Amat, un 1,8%.
​Falten inversors
Moltes dels habitatges que venien del mercat de lloguer s'han venut a compradors amb 'golden visa', ha indicat el director general, que ha indicat que un 12% de les vendes de pisos de segona mà es van formalitzar a favor de ciutadans extracomunitaris. "Això no significa necessàriament que hi hagi més estrangers interessats a comprar pisos aquí. Significa que davant l'allau de candidats que es presenten quan un habitatge es posa a la venda, els estrangers són els que asseguren al venedor, o a l'arrendador en el cas del lloguer, que no hi haurà problemes amb els pagaments, perquè els seus ingressos solen ser superiors".