Tot i que la pujada interanual de l'euríbor és la més alta anotada fins ara, de gairebé 1,5 punts, aquest indicador ha donat lleus mostres de moderació en el creixement al llarg d'aquest mes.
Els valors diaris que ha marcat l'euríbor al juliol han variat lleument en els 29 dies comptabilitzats: la dada més baixa es va registrar el dijous dia 7, amb un 0,821%, i el més alt el divendres dia 22, que va aconseguir el 1,2%. Així, la pujada d'aquest índex de referència respecte al passat mes de juny és la més baixa anotada des de març.
Això coincideix amb la decisió del Banc Central Europeu (BCE) d'elevar els tipus d'interès 50 punts bàsics com a mesura per a intentar contenir la inflació de l'eurozona, que va aconseguir el 9,6% al juny i aquest mes podria rondar el 8,6%. Això suposarà, per tant, un encariment de les hipoteques, sobretot de les fixes.
Amb l'anunci d'aquesta mesura dijous passat 21 de juliol per part de la presidenta de l'organisme europeu, Christine Lagarde, el director d'hipoteques de iAhorro, Simone Colombelli, s'ha mostrat sorprès: “Esperàvem una pujada de tipus per part del BCE, però esperàvem que fora del 0,25%, no del 0,5% com ha estat finalment. Això afectarà els ciutadans que vulguin demanar una hipoteca nova, sobretot si la volen a tipus fix, ja que les entitats pujaran en la mateixa mesura els tipus d'interès de les seves ofertes i segurament aquest efecte es nota de manera immediata”, declara el portaveu del comparador hipotecari.
Es van acabar les hipoteques fixes per sota del 2%?
“Una pujada de tipus d'interès significa que als bancs els costarà més diners finançar-se, per la qual cosa segurament repercutiran aquest cost en els usuaris”, explica Colombelli, que afegeix que “possiblement molts bancs revisaran les ofertes de les seves hipoteques i préstecs a l'alça, i és possible que en unes setmanes sigui molt difícil trobar hipoteques fixes per sota del 2% TIN; ja estàvem rondant el 2% i ara podria haver-hi una altra empenta fins al 2,5%”.
Quan aplicaran els bancs la pujada de tipus? Per a les noves hipoteques “l'aplicació serà immediata”, diu el director d'hipoteques de iAhorro, que també agrega que “si alguna entitat no actua encara serà perquè ja hi ha molta gent de vacances; l'única cosa que ens pot salvar és la platja”.
Per tant, la pujada dels tipus d'interès dels préstecs segurament és la mesura més aplicada per la majoria dels bancs, encara que “podria haver-hi entitats que canviïn una mica la seva política d'actuació, sense ser tan agressius en pujades de preus, i ho compensin, per exemple, amb la ‘imposició’ de més vinculacions”, matisa el portaveu del comparador i assessor hipotecari.
Sense grans canvis en l'oferta d'hipoteques variables
On sembla que no hi haurà grans canvis malgrat la decisió del BCE és en l'oferta de producte variable. “El més probable és que les hipoteques variables es quedaran com estan, veig molt poc probable un escenari en el qual la variable empitjori perquè no tindria cap sentit ni comercial ni financer”, matisa el portaveu del comparador hipotecari. De fet, Colombelli diu que no li estranyaria “que fins i tot milloressin”. Això sí, qui tingui una hipoteca variable i li toca revisar-la ara haurà de tenir en compte que hi haurà un increment significatiu en la quota a pagar, tant si la revisió és a sis mesos com si és a dotze mesos.
Per a fer els càlculs de l'increment que poden notar els hipotecats cal fixar-se en com estava l'euríbor fa just un any, al juliol de 2021, quan se situava en un -0,491%, és a dir, gairebé 1,5 punts per sota de la dada actual.
D'aquesta manera, amb l'euríbor ara en un 0,992%, qui tingui contractada una hipoteca variable a 30 anys de 150.000 euros i amb un diferencial del 0,99% + euríbor veurà com la quota de la seva hipoteca augmenta 100,77euros, és a dir, passaria de pagar 448,72 euros al mes a abonar 549,49 euros a partir d'aquesta revisió. Això suposaria un augment de 1.209,24 euros anuals.
Si la quantia del préstec hipotecari ascendís als 300.000 euros, amb les mateixes condicions, és a dir, amb un termini d'amortització de 30 anys i un diferencial del 0,99% + euríbor, la pujada en la quota mensual seria de 201,54 euros (de 897,44 euros a 1.098,98) i l'increment anual seria de 2.418,48 euros.
La hipoteca mixta, cada vegada més atractiva per a l'usuari
Aquest entorn de pujada dels tipus d'interès fixos per sobre del 2% i de l'euríbor cada vegada més prop de l'1%, el que fa és facilitar molt que l'oferta d'hipoteques mixtes sigui cada vegada més atractiva per als usuaris.
“En els últims dos mesos hem viscut ‘la tornada al col·le’ de les hipoteques mixtes, però encara no han funcionat com s'esperava perquè les hipoteques fixes eren encara molt competitives”, assenyala el director d'hipoteques de iAhorro, que en preveure una pujada dels tipus de les hipoteques fixes ara sí que confia que la hipoteca mixta es converteixi en una de les més atractives per al client.
Per exemple, ara la part fixa d'una hipoteca mixta, és a dir, els primers set o deu anys del préstec, poden estar entorn al 1,10% o 1,30% TIN, encara que amb la pujada dels tipus aquests percentatges pot ser que també augmentin una mica. Però, així i tot, si la hipoteca fixa arriba al 2% o 2,5%, compensa amb bastant diferencia contractar una hipoteca mixta. A més, quan arribi el període variable qui vulgui pot subrogar-se o canviar-se si troba una oferta millor.
En aquest sentit, Simone Colombelli recomana aquest tipus d'hipoteca tant per a aquells als quals no els compensi ara contractar una hipoteca fixa amb un tipus d'interès molt elevat i per a aquells que volen comprar habitatge com a inversió. “Si hagués de fer una inversió, jo invertiria en habitatge i a tipus mixt perquè, en cas que la hipoteca tingués un termini d'amortització de 20 anys, els primers 5 o 6 anys es regirien per un tipus d'interès fix relativament barat i durant aquest temps et proporcionaria estabilitat; a partir d'aquí, quan arribi la part variable, ja tindries ingressos recurrents d'un lloguer que també haurà anat augmentant per l'IPC i el diferencial es compensaria”.
I què passa amb la morositat?
Els bancs continuen necessitant negoci i un dels motius és, precisament, perquè no pugi la seva ràtio de morositat. Per aquest motiu, el director d'hipoteques de iAhorro preveu que “si les previsions econòmiques empitjoren, que és possible, la banca continuarà tenint gana d'hipoteques i encara més de clients bons. Això es deu al fet que són aquest tipus de clients els que milloren els ràtios de morositat. És a dir, si tu no captes clients i tens el mateix nombre de morosos de sempre, la teva ràtio de morositat puja. Per tant, és molt difícil que la banca faci accions que redueixin dràsticament la potencialitat de la seva captació perquè no li interessa”.
Una altra mesura que podria prendre la banca és endurir els criteris a l'hora de concedir les hipoteques. No obstant això, matisa Colombelli, “encara no ens hem ficat en una ‘crisi de maó’, és a dir, no estem encara en una crisi profunda en la qual pugui haver-hi molta morositat per increments significatius del cost dels diners i per la inflació. Pot arribar, però de moment, no n'hi ha” pel que no s'espera tampoc que les condicions que es demanin als usuaris siguin més estrictes.
Sigues el primer en escriure un comentari...