El sector immobiliari encara el nou any amb un optimisme generalitzat: es esperen mig milió de transaccions, una pujada de preus al voltant del 5%, major flexibilitat en la concessió de les hipoteques i el manteniment d'interessos molt baixos. Aquest 2018 serà, previsiblement, el quart curs consecutiu de recuperació econòmica, amb xifres positives en la creació d'ocupació i el consegüent augment de la confiança per part de les famílies. Un cóctel que hauria de traduir sense lloc dubtes en una millora del bon moment que ja viu la compra-venda d'habitatges.
Seguint la tònica de 2017
L'índex immobiliari de fotocasa va tancar el 2017 amb una subida interanual del preu de l'habitatge de segona mà a Espanya del 5,1%, la més alta des de 2006. I les previsions de diversos estudis apunten a un percentatge similar per a l'any 2018. Segons la Societat de Tasación, per exemple, la subida mitjana serà del 5,5%, més acusada a les capitals de província. Per la seva banda, Caixabank augura un augment del preu de l'habitatge d'entre el 4% i el 6%.
Més enllà de les xifres de preus exactes, per a les quals hauríem de esperar a verificar l'evolució real del mercat, hi ha unanimitat a l'hora de calcular les transaccions que tindran lloc en aquest 2018 i que tots els experts situïn entorn del mig milió de vendes d'habitatge, amb gran moviment sobre tot a Barcelona i Madrid, però també a Andalusia o la Comunitat Valenciana. "Són dades que reflecteixen la bona salut d'un sector que tendeix a normalitzar després de la forta ajust que ha sofert en els últims anys", en paraules de Beatriz Toribio, directora d'Estudis i Afers Públics de fotocasa.
Més crèdit, noves hipoteques
Després d'haver crescut un 7,6% el 2017, el servei d'estudis BBVA Reseach preveu un augment de la inversió en habitatge del 5,3% el 2018 i del 5,7% el 2019. I els informes de Sociedad de Tasación calculen que Les noves hipoteques aquest any arribaran a les 315.000. Es preveu, per tant, que el nou crèdit continuï augmentant, encara que l'entrada en vigor de la Llei Hipotecària que està prevista per aquest mateix 2018 pot alterar algunes de les condicions de les concessions vinculades a l'adquisició de béns arrels.
Diversos són els motius que expliquen aquesta ampliació en la tramitació de préstecs hipotecaris, segons Gonzalo Bernarndos, director del Màster en Assessoria, Gestió i Promoció Immobiliària de la Universitat de Barcelona: "Els tipus d'interès van a continuar molt baixos, i també la banca té una major predisposició a concedir crèdits. En 2015 es van considerar aquells habitatges amb ingressos mensuals superiors als 3000 euros i en aquests moments la majoria d'entitats analitzen les possibilitats de famílies amb salaris de 1800 euros. A més, després de diversos anys de recuperació econòmica i creació d'ocupació, la confiança de les famílies és més elevada i hi ha més persones amb menys fosc a adquirir una vivenda ".
Obra nova, segona mà, inversió per llogar
El mercat de segona mà registra un gran dinamisme en la compra-venda immobiliària. Així, segons les dades de Solvia Promocions, el 87% de les transaccions realitzades en el darrer any a Catalunya, per exemple, corresponen a habitatge de segona mà. Sin embargo, per 2018 es espera un creixement en el pes de l'habitatge nova, la qual cosa suposarà un augment de la mitjana de preus.
Per altra banda, a més de la recaptació d'adquisicions d'habitatges per part de les famílies com a residència habitual, s'aprecia també un claríssim avantatge de la compra d'habitatge com a inversió per a la seva oferta immediata en el mercat de lloguer. Un estudi recent de fotocasa indica que el 85% de qui es planteja invertir en immobles asseguren que els dedicaran al lloguer, tant de llarga durada (65%) com vacacional o d'estadístiques curtes (20%). No és d'estranyar si es té en compte que en el darrer any els preus dels lloguers han registrat un increment del 9%, la més alta de tot l'índex immobiliari de fotocasa.
"Cal tenir en compte a més el que se sap com l'efecte", apunta Gonzalo Bernardos. "Tot i que sembli mentida, quan els preus són baixos es frena la compra d'habitatges com a inversió, perquè en aquests moments sembla que seguiran baixos. En canvi, quan els preus augmenten, les compres es animen. Així, encara que sembli paradójico i fins i tot contrari a un que seria lògic, aquest any veurem que més gent compra habitatge com a inversió ".
Possibles riscos del sector
Aquest panorama tan alentador per al sector immobiliari pot veure's empañado per alguns factors de risc, segons els diferents estudis de previsió. A més de la suposada entrada en vigor de la Llei Immobiliària, cal tenir en compte també l'evolució dels tipus d'interès i del preu del sòl. Pel que fa al context polític, els experts estan alerta davant la situació a Catalunya, encara que els possibles efectes afectarían més al mercat de lloguer que a la compravenda d'immobles.
La professionalitat, l'etern repte del sector
A pesar dels bons augurs per a 2018 i el previsible augment d'activitat, Gonzalo Bernardos fa èmfasi en l'eterna necessitat d'una major professionalitat del sector per millorar la seva actuació en aquest nou context econòmic. "En l'intermediació immobiliària és necessari tenir més cura del client, fidelitzar-lo i oferir serveis més complets: des de recaptació d'informes després de la visita a una vivenda a l'assessorament econòmic i fiscal per a inversors o la gestió de patrimonis per a grans propietaris. Pel que fa als promotors immobiliaris, els reptes més importants d'aquest 2018 seran la recerca de finançament, molt més complicada que fa uns anys perquè els bancs a penes ofereixen crèdits per comprar el sòl i la gestió de la posventa, que continua sent un punt crític ".
Sigues el primer en escriure un comentari...