Els joves menors de 35 anys són els principals beneficiaris de les contribucions recollides al Pla Estatal d'Habitatge 2018-2021 després de la seva ampliació fins al 31 de desembre de 2022

La compra d'un habitatge suposa un esforç que, a vegades, resulta difícil d'assumir. La quota mensual de la hipoteca no és l'única cosa en el que cal pensar, sinó que a ella cal afegir totes les despeses prèvies inherents a l'adquisició d'una propietat. El resultat és un desemborsament que, per a determinats col·lectius, resulta inassumible. D'aquí la importància de l'articulació -per part de les administracions- de tota una sèrie d'ajudes per a la compra d'habitatge.
El començament del nou any marca també l'inici de la pròrroga de les subvencions establertes a tal fi en el Pla Estatal d'Habitatge 2018/2021, ampliat fins al 31 de desembre de 2022. No obstant això, atès que són les comunitats autònomes les que tenen les competències en matèria d'habitatge, són també les que determinaran les convocatòries i terminis per a poder sol·licitar-les.
En tot cas, les principals ajudes en la compra d'habitatge estan destinades als joves menors de 35 anys així com a les famílies nombroses. Per contra, si parlem de lloguer, les ajudes s'amplien a altres col·lectius. En aquest sentit, a les aportacions per als joves se sumen unes altres per a majors de 65 anys, així com per a les víctimes de violència de gènere, persones objecte de desnonament del seu habitatge habitual, persones sense llar i altres persones especialment vulnerables.
AJUDES EN LA COMPRA D'HABITATGE PER A JOVES
Les dades de l'Institut Nacional d'Estadística són reveladors. En 2020, el 55% dels joves d'entre 25 i 29 anys vivia amb els seus pares -dos punts percentuals més que l'any anterior i la pitjor dada des de 2013-. El percentatge aconsegueix el 25,6% en la franja d'edat dels 30 als 34 anys. Les dades són el reflex de les dificultats que troba el col·lectiu per a accedir a l'habitatge, una situació que des del Govern Central es pretén pal·liar tractant de facilitar el mateix mitjançant una ajuda directa a l'adquisició d'habitatges en municipis de menys de 5.000 habitants.
Per a poder accedir a aquestes subvencions no sols importa la localització. A més d'estar situades en poblacions petites i haver de ser menor de 35 anys, els requisits contemplen que l'habitatge en qüestió es destini a residència habitual i permanent, que els ingressos de la unitat de convivència no superin en tres vegades l'indicador públic de Renda d'efectes múltiples (IPREM) de manera general -això és 7.908,60 euros anuals en 14 pagues i 6.778,80 euros anuals en 12 pagues- i que el preu d'adquisició no sigui superior a 100.000 euros.
En el cas de complir amb tots els requisits, els sol·licitants podran accedir a una ajuda de fins a 10.800 euros amb un límit del 20% del preu d'adquisició.
AJUDES ESTATALS PER A FAMÍLIES NOMBROSES
Les famílies nombroses també podran beneficiar-se en 2022 de les ajudes estatals per a la compra d'habitatge. En aquest cas es mantenen bona part dels requisits: des d'haver de ser menor de 35 anys fins a destinar l'habitatge a residència habitual i permanent, passant per adquirir-la en municipis de menys de 5.000 habitants i per un import inferior a 100.000 euros. Tampoc canvia la quantia que no podrà excedir els 10.800 euros sempre que no superi el 20% del preu.
No obstant això, sí que existeix una diferència notable en el que al IPREM es refereix. En aquest cas, les bases estableixen que els ingressos de la unitat de convivència no podran superar en quatre vegades l'indicador si es tracta de famílies nombroses generals (també aplicable per a persones amb discapacitat) o en 5 vegades quan la sol·licitud la realitzin famílies nombroses especials (o persones amb determinats graus de discapacitat).
En tot cas, existeixen una altra sèrie de beneficis en termes de compra d'habitatge per a famílies nombroses que cal no oblidar com les bonificacions en determinats tributs com l'IBI, el ITP o l'IRPF.
Les competències en matèria d'habitatge estan transferides a les comunitats autònomes. Per això, més enllà de les ajudes estatals, cada regió articula i convoca les seves pròpies subvencions. En el cas d'Andalusia, per exemple, el Pla Pive 2020/2030 preveu destinar prop de 800 milions d'euros a la promoció d'habitatge per a facilitar l'accés a aquesta, tant en règim de compra com de lloguer, a joves, majors de 65 anys i col·lectius vulnerables.
Altres autonomies també compten amb iniciatives similars. Al País Basc existeix una línia d'ajuda en forma de subvencions a fons perdut mentre que, a Catalunya, compten amb diferents beneficis fiscals. Múrcia, per part seva, va ser la primera a aprovar un pla d'avals per a joves.