El reial decret amb les mesures adoptades en matèria de lloguer, que van entrar en vigor el passat 19 de gener, sobre la durada dels contractes, la quantia dels avals i la limitació als lloguers turístics queden suspeses en el moment que es publiqui el acord de derogació en el Butlletí Oficial de l'Estat. Als contractes signats durant el període de vigència del decret mantindran les condicions malgrat ser anul·lat. Per a les noves signatures, es regiran de nou per la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) de 2013 que va ser reformada.
El mercat del lloguer torna a l'anterior normativa, després de ser rebutjat pel Congrés amb el vot en contra de Units Podem, PP, Ciutadans i ERC. La durada dels contractes tornarà a ser de tres anys, amb una pròrroga tàcita d'un any, davant els cinc anys, i tres anys de pròrroga, que recollia el reial decret del Govern de Sánchez.
Les quanties dels avals també es veuran afectades. La limitació de la fiança de dues mensualitats desapareix. Els arrendadors podran exigir les garanties que estimin oportunes.
Les despeses de gestió immobiliària i formalització del contracte, que passaven a córrer a càrrec del propietari si era una empresa, seran pagats de nou per l'inquilí.
També se suspèn l'exclusió dels lloguers turístics de la Llei d'Arrendaments Urbans, la qual cosa implica que les comunitats de veïns necessitaran de nou aprovar per unanimitat prohibir aquest tipus d'iniciatives. En la proposta del Govern només es necessitava majoria de tres cinquens.
La nova normativa, que ara cau en sac trencat, augmentava la protecció dels inquilins en cas de desnonament quan es donaven condicions de vulnerabilitat social. El decret retocava la Llei d'enjudiciament civil perquè en cas llançament el jutge està obligat a demanar un informe als serveis socials. El desnonament es paralitzava entre un o dos mes per buscar una solució habitacional.
Sigues el primer en escriure un comentari...