Un dels mitjans de comprovació de valors per cobrar l'ITP al comprador d'una casa és la "taxació hipotecària". Consisteix a valorar l'immoble del contribuent utilitzant el valor de taxació que apareix en l'escriptura de préstec hipotecari. No obstant això, una recent Sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana considera que el valor de taxació no té res a veure, en aquests casos, amb el valor que realment té l'habitatge del contribuent.
Fins ara, aquest mètode gaudia d'un immens privilegi.
Segons explica José María Salcedo que ha guanyat l'assumpte davant el TSJ de la Comunitat Valenciana "el que fa l'Administració és aplicar directament el valor de taxació hipotecària, sense importar-li o no si aquest es correspon amb el valor que realment té l'habitatge".
No obstant això, segons la Sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha considerat que aquest criteri ja no és aplicable, i que "l'Administració està obligada sempre a justificar que el valor de taxació es correspon amb el valor que realment té el immoble comprovat ".
Les comprovacions han d'estar motivades
Què passa quan el valor de taxació hipotecària no equival al valor real de l'immoble?
L'Administració només podrà utilitzar aquest mitjà quan en la taxació hipotecària consti reflectit el valor real de mercat del bé en la data de transmissió, i només en aquest cas. D'una altra manera difícilment es pot identificar el valor real o de mercat de l'immoble.
Es podran anul·lar milers de comprovacions
La sentència del TSJ de València ha deixat el mètode de valoració d'immobles molt tocat ja que en cap de les valoracions es justificava que el valor de taxació es corresponia amb el real o de mercat de l'habitatge.
Si aquesta sentència marca doctrina en altres tribunals podran anul·lar milers de liquidacions.
Pel que en definitiva, s'acaba el gran benefici que aquest mètode de valoració suposava per a l'administració.
Sigues el primer en escriure un comentari...