El preu de l'habitatge de lloguer s'ha reduït un 1,3% durant el tercer trimestre del 2018, deixant el preu per metre quadrat en 10,6 euros mensuals, segons l'informe d'evolució dels preus del lloguer publicat per idealista. En taxa interanual la pujada arriba al 12,6%.

Per a Fernando Encinar, cap d'estudis d'idealista, "les dades confirmen que, tot i la creença generalitzada de l'existència d'una bombolla en el lloguer, no hi ha tal. Per definició no pot existir en un mercat com el del lloguer, ja que les bombolles només es donen quan es compren actius (habitatges, bitcoins, tulipes, etc.) a un preu per sobre dels fonamentals per la simple expectativa d'una forta revaloració a curt termini. Al mercat del lloguer els preus han pujat per un desajust entre oferta i demanda ".
De fet, afegeix, "amb el final de l'estiu hem vist com els preus del lloguer s'han moderat de forma generalitzada a tot Espanya. Si baixem a capitals, els lloguers baixen en gairebé la meitat dels mercats analitzats i creix moderadament a la resta . a Barcelona, ​​punta de llança del lloguer a Espanya, els preus ja baixen en l'interanual un 5,5%. a Madrid els preus pugen en l'interanual un 7,4%, molt lluny de les pujades de dos dígits que experimentaven en trimestres anteriors.
Les mesures destinades a millorar el lloguer plantejades pel Govern de Sánchez, com la promoció d'habitatge social de lloguer, podrien arribar al mercat quan ja no existeixi el problema. Construir 20.000 habitatges públics de lloguer suposarà el consum de recursos i temps que podria no tenir el resultat previst per quan comencin a sortir al mercat els primers habitatges, no abans de 3-4 anys.
La millor política social d'habitatge de lloguer és incentivar la sortida d'habitatges buits al mercat. I la millor via per fer això és a través de marcs regulatoris, jurídics i fiscals estables i fiables que animin els milers de propietaris d'aquestes cases buides a posar-les en lloguer. Les polítiques coercitives, ja ho hem vist a París i Berlín, no funcionen ".

Comunitats autònomes

8 comunitats autònomes registren preus superiors als que tenien fa tres mesos. La major pujada s'ha registrat a Galícia, on el preu ha crescut un 3,4%. El segueixen les pujades de Navarra (2,7%), Madrid (2,6%), la Rioja (1,7%) i Euskadi (1,2%). La major caiguda, en canvi, s'ha produït a les Balears, on les pretensions dels propietaris s'han reduït un 9%.
Madrid (15,3 euros / m2) és l'autonomia més cara. El segueix Catalunya (14,7 euros / m2) i Balears (13,5 euros / m2). Per sota es troba Euskadi (11,9 euros / m2). En la banda oposada de la taula trobem a Extremadura (4,2 euros / m2), Castella-la Manxa (4,9 euros / m2) i la Rioja (5,8 euros / m2), que són les comunitats més econòmiques.

províncies

18 províncies han vist com els seus preus s'incrementaven durant l'estiu. El major repunt s'ha registrat a Pontevedra, on els preus han augmentat un 9%. També han estat rellevants les pujades registrades a Valladolid (7,5%), Alacant (3,7%), Toledo (3,5%), Navarra (2,7%), Zamora i Madrid (2,6% en els dos casos). La major caiguda s'ha produït a Huelva (-11,6%), seguida per Balears (-9%), Segòvia (5,8%) i Còrdova (-5,7%) en ambdós casos.
El rànquing de les províncies més cares està encapçalat per Barcelona (16 euros / m2 al mes), Madrid (15,3 euros / m2) i Guipúscoa (14,2 euros / m2). Jaén és la província més econòmica per llogar un habitatge, amb 3,9 euros / m2 al mes. La segueixen Càceres (4% euros / m2), Zamora i Àvila (4,3 euros / m2 en els dos casos).

capitals

A Valladolid els propietaris han augmentat un 7,4% el preu dels seus immobles en lloguer. A Pontevedra l'increment ha estat del 4,5%, mentre que a Sevilla ha estat del 4,4%. Important també ha estat la pujada a Àvila, on els preus se situen un 4,1% per sobre del que estaven fa tres mesos. Segòvia, en canvi, marca la major caiguda d'entre les 21 capitals que han reduït els seus preus aquest estiu (-5,8%). El segueixen les caigudes de Múrcia (-4,7%) i Salamanca (-4,3%).
Barcelona és la capital espanyola amb els lloguers més cars (17,3 euros / m2), seguida de Madrid (16,4 euros / m2) i Sant Sebastià (15,6 euros / m2). A la part oposada de la taula trobem a Zamora, la capital més econòmica, amb un preu de 4,3 euros / m2, seguida per Càceres amb 4,6 euros / m2 i Ciudad Real (4,9 euros / m2).

L'índex de preus immobiliaris d'idealista

idealista és la plataforma més utilitzada a Espanya per comprar, vendre o llogar. Amb una mostra de milers d'habitatges actualment en lloguer, el departament d'estudis d'idealista realitza una anàlisi dels preus immobiliaris des de l'any 2000. Després de gairebé 18 anys d'estudi, idealista s'ha convertit en la font de dades de referència per a nombrosos equips d'anàlisi d'entitats bancàries i financeres.
Per a la realització de l'índex de preus immobiliaris d'idealista s'han analitzat 65.142 anuncis estaven anunciats a la base de dades al setembre de 2018. Per assegurar l'exactitud de les dades s'han eliminat de la mostra aquells immobles els preus estaven fora de mercat, a més dels habitatges unifamiliars perquè la seva presència desvirtuava el preu en algunes zones. No s'ofereix el preu d'aquells municipis amb un nombre d'immobles inferior a 50, ja que la mostra no resulta suficient. L'índex immobiliari d'idealista està elaborat amb preus d'oferta sobre metres quadrats construïts.